Μπορεί να είναι φίλοι παραπάνω από 15 χρόνια και να έχουνε συνεργαστεί αρκετές φορές, αλλά φέτος παρουσιάζουν ένα ανατρεπτικό σχήμα που αρχίζει να τραβάει το ενδιαφέρον στην περιοχή. Ο λόγος για τους ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚ που συνδυάζουν την εμπειρία, το ταλέντο και την όρεξη για live. Ας τους γνωρίσουμε και εμείς καλύτερα…

Καλησπέρα. ΑΝΑΤΡΕΠΙΚ όμορφο και περίεργο όνομα. Θα θέλατε να μας πείτε πως προέκυψε;

Καλησπέρα Γιώργο. Το όνομα μας προέκυψε από μια στιχομυθία με έναν θαμώνα σε ένα live μας, όπου χαρακτήρισε το πρόγραμμα που παίζαμε στο συγκεκριμένο live ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ. Κι έτσι ο μαέστρος της μπάντας (Σπύρος) πέταξε την ατάκα ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚ. Αυτό είναι το στόρι πίσω απ’ αυτό το όνομα.

Ας συστηθούμε λοιπόν. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Το σχήμα μας, αποτελείται από 3 βασικά μέλη. Τον Σπύρο Πανουργιά, όπου όπως είπαμε είναι ο μαέστρος μας και ο βασικός κιθαρίστας. Τον Θάνο Παναγώτα, ο οποίος τραγουδάει και παίζει και κιθάρα. Και τον Στέφανο Γιοβανόβσκι, ο οποίος τραγουδάει και βρίσκεται στα κρουστά (καχόν, ντέφι). Το σχήμα αυτό το δημιουργήσαμε στις αρχές του έτους, απ’ την βαθιά μας ανάγκη να παίξουμε μουσική και να μοιραστούμε τα συναισθήματα αυτά με τον κόσμο. Η αλήθεια είναι πως η χειμερινή σεζόν που πέρασε, ήταν αρκετά δυναμική και δημιουργική κάνοντας αρκετά live και αποσπώντας πολύ θερμά σχόλια. Με κορυφαίο γεγονός την πρόταση που μας έγινε για το φεστιβάλ της Αρβανίτσας, που μας χαροποίησε ιδιαιτέρως. Μεταξύ μας γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, διότι εγώ (Στέφανος) με τον Θάνο είμαστε κολλητοί και μοιραζόμαστε μουσικές εμπειρίες και live απ’ το μακρινό 2008. Επίσης κι οι δυο μας είμασταν μαθητές του Σπύρου, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός κιθαρίστας, άνθρωπος και καταπληκτικός και μεταδοτικός δάσκαλος.

Οι περισσότεροι από εσάς είστε χρόνια στη μουσική σκηνή του τόπου. Πως βλέπετε τα μουσικά δρώμενα στην περιοχή μας και ποιο είναι το κοινό στοιχείο που σας έδεσε σαν μπάντα.

Καταρχάς, όντως είμαστε αρκετά χρόνια στη μουσική σκηνή της πόλης και όχι μόνο και ιδιαίτερα ο Σπύρος, ο οποίος είναι σε αυτά τα δρώμενα δε ξέρω κι γω από πότε. Χα χα… Όσον αφορά τα μουσικά δρώμενα της περιοχής μας, στις μέρες μας και ειδικά μετά τον Κόβιντ ,που είχε βαλτώσει όλη την μουσική και γενικά την καλλιτεχνική σκηνή , φαίνεται να ξεκινά δειλά δειλά να ανακάμπτει. Δηλαδή ο κόσμος έχει ξεκινήσει και πάλι να πηγαίνει και να στηρίζει τις μουσικές δραστηριότητες και έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποιες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στη Λιβαδειά και στη γύρω περιοχή. Φαίνεται να έχει λείψει όλο αυτό από τον κόσμο και να έχει ανάγκη από ποιοτική διασκέδαση. Το κοινό στοιχείο που μας έδεσε σαν μπάντα, πέραν του ότι γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και οι 3 μας είναι, τα κοινά μας μουσικά ακούσματα , το δημιουργικό μας μεράκι και η επιθυμία μας να παίζουμε και να επικοινωνούμε με το κοινό.

Ας μείνουμε λίγο παραπάνω στο Σπύρο Πανουργιά, που είναι ο παλιότερος και απ’ ότι καταλάβαμε και ο συντονιστής της μπάντας. Σπύρο πως είναι για σένα να παίζεις με άτομα που ξεκίνησαν σαν μαθητές σου; Τελικά ο δάσκαλος μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μαθητής;

Δεν υπάρχει πιο ευτυχές γεγονός, απ’ το να βλέπεις την εξέλιξη και την πορεία των μαθητών σου και ιδιαίτερα, να παίζεις και μαζί τους. Νιώθω πολύ περήφανος γι’ αυτά τα παιδιά και χαίρομαι πολύ να δημιουργούμε μουσικές εμπειρίες παρέα και να παίζουμε live. Φυσικά και μπορεί ο δάσκαλος να είναι ταυτόχρονα και μαθητής, διότι πάνω στη σκηνή δεν υπάρχουν ιεραρχίες. Είμαστε όλοι το ίδιο και όλοι πορευόμαστε, παίζουμε και διασκεδάζουμε για τον ίδιο στόχο. Η γνώση είναι απύθμενη και πάντα μα πάντα υπάρχει χώρος για να μάθουμε κάτι καινούργιο.

Θα σας ενδιέφερε να κινηθείτε δισκογραφικά με δικά σας τραγούδια;

Και βέβαια θα μας ενδιέφερε να κινηθούμε δισκογραφικά, διότι ήδη έχουμε αρκετό μουσικό υλικό και ήδη ετοιμάζουμε τις πρώτες μας δουλειές. Οπότε αν μας δινόταν η ευκαιρία για κάτι δισκογραφικό, με μεγάλη μας χαρά, θα την υλοποιούσαμε.

Πόσο σημαντικός για εσάς είναι ο ήχος και η παραγωγή σε μια συναυλία. Τί να περιμένει να ακούσει το κοινό από τους ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚ στην Αρβανίτσα;

Γενικά στα live , προσέχουμε ο ήχος μας σε πρώτη φάση να είναι άρτιος και ξεκάθαρος και σε επόμενη φάση ψάχνουμε την προσωπική μας πινελιά. Έχουμε επενδύσει χρόνο σε γνώσεις που αφορούν το τεχνικό κομμάτι της παραγωγής του ήχου και όσο μας δίνετε η δυνατότητα, τις εφαρμόζουμε. Θέλουμε προφανώς, να έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα το κάθε όργανο που χρησιμοποιούμε στα live και δίνουμε μεγάλη έμφαση σ’ αυτό. Τώρα όσον αφορά το τι θα ακούσει το κοινό στην Αρβανίτσα από εμάς, σίγουρα το πρόγραμμα θα είναι ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ. Θα περιέχει πινελιές από διάφορα ήδη μουσικής. Δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερες πληροφορίες, διότι απειλείται η ζωή μου… Χα χα χα…

Γιώργο σε ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτή την συνέντευξη και σε περιμένουμε στο βουνό, να τραγουδήσουμε παρέα!

Στοιχεία επικοινωνίας:

FB: Ανατρεπτικ band_official 

Instagram: anatreptik_official

 

Για τον Blackduckradio

Κουβάρας Γιώργος.