Η Ιωάννα Νιάχα στον www.blackduckradio.gr

Με αφορμή την θεατρική παράσταση ” Ο Τελευταίος Αντάρτης” που σκηνοθετεί, η Ιωάννα Νιάχα έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Ευδοκία Παπανικολάου, για λογαριασμό του Blackduckradio.

1)Πες μας λίγα λόγια για την Ιωάννα.

I. Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στον Άγιο Δημήτριο Βοιωτίας. Σπούδασα στο Θέατρο των Αλλαγών, καθώς επίσης και στην σχολή P.M.T.P της Σίας Κοσκινά. Εργάζομαι σαν ηθοποιός –σκηνοθέτης, περίπου 10χρόνια,είμαι δημιουργός της Θεατρικής Ομάδας Fade-Out και διδάσκω υποκριτική σε παιδιά και ενήλικες.

2)Γιατί ασχολήθηκες με το θέατρο και κατ’ επέκταση με τη σκηνοθεσία  πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς ήταν κάποιες ταινίες , θεατρικές παραστάσεις ή ήταν μια δική σου εσωτερική ανάγκη;

Ι. Εσωτερική ανάγκη να εκφράσω, με έναν άλλο τρόπο, αυτά που σκέφτομαι.

3)Ποια τα σημεία αναφοράς για σένα ώστε να σκηνοθετήσεις μια παράσταση; Έχει να κάνει με τον δημιουργό- συγγραφέα ή με το κείμενο;

Ι. Έχει να κάνει με πολλά πράγμα ,αλλά κυρίως με την χρονική στιγμή!
Αν είναι κάποιο έργο, που έχει προταθεί από παραγωγό, κοιτάω τον συγγραφέα και την θεματική. Όταν είναι, να ανεβεί κάτι με την ομάδα μου, η επιλογή γίνεται με διάφορους τρόπους, που καμιά φορά είναι και λίγο ανορθόδοξοι (γελάει). Μπορεί να είναι μια φράση, που γυρίζει στο κεφάλι μου για μήνες και να την συνδέσω με ένα έργο, ένα κείμενο που διάβασα και θέλω να το κάνω οπωσδήποτε, μπορεί να είδα μια εικόνα στο δρόμο και να με παραπέμψει σε κάποιον συγγραφέα και τέλος είναι η χρονική στιγμή που σου είπα πρίν λίγο. Σε τι δημιουργική κατάσταση βρίσκομαι, όταν αποφασίσω να κάνω κάτι.

4)Πως είναι να είσαι σκηνοθέτης νομίζω ότι απαιτεί έναν ιδιαίτερο ηρωισμό.

Ι. Χρειάζεται ένα πολύ δυνατό και σκληρό στομάχι και το δικό μου μετά από τόσα χρόνια έχει γίνει όχι μόνο πέτρα, αλλά νταμάρι (γελάει). Πέρα από την πλάκα, ένας σκηνοθέτης έχει πολλά πράγματα να διαχειριστεί σε μια παραγωγή. Δεν είναι μόνο, να κάθεται σε μια καρέκλα και να δίνει διαταγές, γιατί δυστυχώς οι περισσότεροι αυτό πιστεύουν, για την δουλειά αυτή. Είσαι υπεύθυνος για το δημιουργικό κομμάτι, για το τεχνικό κομμάτι, αλλά κυρίως είσαι υπεύθυνος να γίνουν όλα με σεβασμό και ευγένεια.

5)Βλέπουμε ότι οι ερασιτεχνικές ομάδες έχουν αυξηθεί αυτό πιστεύεις ότι έχει να κάνει με την πολίτικη και οικονομική κατάσταση που διανύουμε;

Ι. Θεωρώ ότι η αύξηση αυτή, έχει να κάνει με το ότι ο κόσμος, γνώρισε παραπάνω έναν άλλον καλλιτεχνικό τρόπο, με τον οποίο μπορεί να εκφραστεί σε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Και τον γνώρισε, γιατί αυξήθηκαν οι θεατρικές παραστάσεις, οι θεατρικές σκηνές και δημιουργήθηκαν περισσότερα εργαστήρια, σεμινάρια, μαθήματα θεάτρου.


6)Ο Περικλής είχε πει ότι το θέατρο είναι όχι μόνο μέσο ψυχαγωγίας αλλά και παιδείας τη σημερινή εποχή το θέατρο μπορεί να ψυχαγωγήσει το (Ελληνικό) κοινό ή πιστεύεις ότι η ψυχαγωγία γεν καλλιεργεί την ψυχή;


Ι. Το θέατρο ψυχαγωγεί και παράλληλα προσπαθεί να κάνει τον κόσμο που παρακολουθεί, πνευματικά καλύτερο. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Όσο για τον Περικλή και την παιδεία που είπες, ανοίγεις μεγάλο κεφάλαιο και θα πρέπει να αφιερώσουμε πολλές συνεντεύξεις γι’αυτό.


 7)Σκηνοθετείς μια ερασιτεχνική ομάδα  πόσο επαγγελματικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα;

 
Ι. Έχει να κάνει με τον τρόπο που δουλεύεις. Όταν αναλαμβάνω μια ερασιτεχνική ομάδα, ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι θα δουλέψω και θα συμπεριφερθώ, όπως στους επαγγελματίες. Ζητάω συνέπεια (όσο μπορώ γιατί όλοι είναι εργαζόμενοι), αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, σεβασμό και κυρίως εμπιστοσύνη. Τους δίνω να καταλάβουν, ότι ερχόμαστε να περάσουμε καλά και να δώσουμε, τον καλύτερο μας εαυτό. Όταν συμβεί αυτό, το αποτέλεσμα είναι επαγγελματικό όχι μόνο σαν εικόνα, αλλά και σε όλη την δημιουργική διαδικασία.

 


Το θέατρο ψυχαγωγεί και παράλληλα προσπαθεί να κάνει τον κόσμο που παρακολουθεί, πνευματικά καλύτερο. Αυτή είναι η δική μου άποψη.

8)Μίλησε μας για την παράσταση που σκηνοθετείς.

Ι. «Ο Τελευταίος Αντάρτης» είναι η πραγματική ιστορία, της τελευταίας ομάδας του Δημοκρατικού Στρατού στο Γράμμο. Είναι  5 ιστορίες γυναικών-μαχητριών της ομάδας, που διατρέχουν οριζόντια τη Δεκαετία της Φωτιάς, 1940-1949.
Την σκηνική σύνθεση, συμπληρώνει ηχητικά, η αφήγηση του Τάκη Σάντρα (Δημήτρης Ζαφείρης),του τελευταίου εν ζωή μέλους της ομάδας και πατέρα του συγγραφέα.

9)Τι σε έκανε να πεις το ναι ,τι σε γοήτευσε στο κείμενο και είπες ναι θα το αναλάβω για τι το διάλεξες;


Ι. Είχα την χαρά να παρακολουθήσω πέρυσι το έργο, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα και με το που τελείωσε, είπα θέλω να το κάνω. Δεν ξέρω πως, δεν ξέρω που, αυτό το έργο θα ανέβει και από μένα. Είναι ένα πάρα πολύ δυνατό κείμενο, που σου γεννάει πολλά συναισθήματα και εικόνες. Επίσης ένιωσα ότι συνδέομαι με όλες τις ηρωίδες σε πολλά πράγματα.


10)Τι έχει να πει στο κοινό που θα έρθει να δει την παράσταση, γιατί  κάποιος να έρθει να το δει;


Ι. Πρέπει να έρθει να το δει, γιατί μιλάει για μια χρονική περίοδο της Ιστορίας (Εμφύλιο πόλεμο) που πρέπει κάποια στιγμή να συμφιλιωθούμε και γιατί η κάθε μια ηρωίδα, και η κάθε μια ιστορία θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς.


11)Σε τι ανθρώπους πιστεύεις ότι απευθύνεται το συγκεκριμένο έργο;


Ι. Απευθύνεται σε όλους όσους έχουν ανοιχτό μυαλό, ανοιχτή ψυχή για να δεχτούν να δουν μια ιστορία, να ξετυλίγεται μπροστά τους. Πιστεύω ότι ισχύει για όλα τα έργα, που αποφασίζουμε να δούμε ως θεατές, όχι μόνο σε αυτό.


12)Πότε θα ανεβεί; και ποιες μέρες είναι οι παραστάσεις;

Ι. Ο πρώτος κύκλος των παραστάσεων ολοκληρώθηκε και επειδή κάποιοι δεν πρόλαβαν ή θέλουν να το ξαναδούν, προσθέσαμε άλλες 3 παραστάσεις.
3,6,13 Μαρτίου στις 20,30, στο Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δ.Λεβαδέων, δίπλα από τα ΚΑΠΗ.

13) Ποιοι  είναι οι συντελεστές;

Ι. Ηχογραφημένη Αφήγηση: Δημήτρης Ζαφείρης (Τάκης Σάντρας)
Συγγραφέας: Ανδρέας Ζαφείρης
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Νιάχα
Μουσική Επιμέλεια: Ιωάννα Νιάχα
Φωτογραφίες: Θεανώ Ρούσσαρη, Δημήτρης Σαμουήλ
Φωτισμοί: Σπύρος Κακοσαίος
Αφίσα: Aristi

Ηθοποιοί
Ειρήνη Γουργιώτη
Eλένη Ευγενικού
Σοφία Κοσκινά
Γαρυφαλλιά Μπολοβίνη
Κατερίνα Σούφρα

14)Με τι άλλο ασχολείσαι αυτόν τον καιρό;

Ι. Διευθύνω ένα τμήμα υποκριτικής ενηλίκων, κάθε Τετάρτη στο ίδιο χώρο που γίνεται η παράσταση και ετοιμάζω κάποιες καινούργιες παραγωγές και μαθήματα.


Κλείνοντας θα θέλαμε να καταθέσεις μια σκέψη  ή μια ευχή, κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας.


Ι. Να έχουμε όλοι πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία. Αυτή είναι πάντα η ευχή μου. Όσο για σας, να συνεχίσετε να στηρίζετε τις καλλιτεχνικές προσπάθειες που γίνονται, στην επαρχία.

Για τον www.blackduckradio.gr

Ευδοκία Παπανικολάου.

«
»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *